Dalenpodden

Episod 1 - SHL-backen med fyra SM-guld som mötte jubel i NHL

September 10, 2018

Han är en av SHL:s mest rutinerade backar genom tiderna och förutom att vinna fyra SM-guld, spelade han dessutom i VM och NHL under sin över 20 säsonger långa karriär på elitnivå. Dalenpoddens första gäst heter Pelle Gustafsson.

Nu för tiden basar Pelle Gustafsson i HC Dalen där han är både tränare och sportchef. Men för den breda allmänheten är han känd som backen som under 20 säsonger i HV71 offrade hela sin kropp i jakt på segrar och titlar. Men han stod också för ett kompromisslöst spel under sina två NHL-säsonger varav en speciell händelse i Florida 1996 avhandlas i denna första episod av Dalenpodden. En händelse som fick Floridapubliken att ställa sig upp och jubla över svensken.

I episod 1 pratar vi också om vägen från Oskarshamn till Jönköping, hur mycket han tjänade under sin första säsong i HV71, vem som vände klubban fel på träningarna för att få de yngre spelarna att slå en felpass och det faktum att han av vissa kan upplevas som "för snäll".

Givetvis avhandlar vi också våren 1995 där 48-åringens stora genombrott på den stora scenen kom när han var en högst bidragande orsak till att HV71 mycket skrällartat plockade hem SM-guldet. Vad många dock glömmer bort är att han var en av seriens främsta backar även innan det och ströks i sista stund inför ett VM som slutade mycket lyckosamt för Tre Kronor. En blivande lagkamrat tog platsen istället.

Detta och mycket, mycket mer.

Dalenpodden är ett samarbete mellan HC Dalen, Henrik Skoglund media och nickes.com. Om ni vill kan ni gå in på www.nickes.com/dalenpodden för att fylla i en intresseanmälan för att åka med till hockey-VM i Bratislava våren 2019 och heja fram Tre Kronor.